news

8.10.12
SKOR Codex hosted by second archive, KABK (NL)


The SKOR Codex has found its second host, the Royal Library in The Hague. The book is on display in the display cabinet at ‘Special Collections’ between the 9th of October and the 18th of December 2012.

Bibliotheken hebben ook niet het eeuwige leven; musea evenmin. Het is juist de kwetsbaarheid van dit soort instituten en van de Nederlandse kunstwereld die het project hebben voortgebracht. Het is ontstaan in opdracht van SKOR, Stichting Kunst in Openbare Ruimte, een organisatie die door de bezuinigingen van de overheid dit jaar zijn deuren moest sluiten en de laatste subsidies verstrekte voor enkele kunstwerken. De kunstenaars van de de Skor codex, DuĊĦan Barok, Danny van der Kleij, Aymeric Mansoux en Marloes de Valk, hebben de huidige staat van de kunst en het bestaan van SKOR zelf tot onderwerp van dit honderden pagina’s tellende boek gemaakt; het bindwerk is verzorgd door Marja Wilgenkamp, die de KB tipte. De andere zes exemplaren van dit boek zullen op verschillende continenten worden opgeborgen. Er zijn slimme aliens of ‘advanced civilisations’ voor nodig om de afbeeldingen en geluiden weer tot leven te wekken. De gedachte dat die er zullen zijn is hoopvol en dat probeert dit boek tot uitdrukking te brengen.

De informatie is zo opgeslagen dat er geen saaie grijze of zwarte pagina’s zijn ontstaan, maar juist velden met puntjes, strepen, vierkantjes in zeer wisselende densiteit. Het zijn boeiende afbeeldingen van informatie geworden. Buitenaardse wezens kunnen zich vanaf nu inschrijven als lid van de KB om de SKOR codex in te kijken. Vanzelfsprekend bent ook U van harte welkom.

Leesvoer voor Aliens